Съдът в Люксембург преформулира цялата политика на ЕС за общия трудов пазар

Съдът в Люксембург преформулира цялата политика на ЕС за общия трудов пазар
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург, че Великобритания има право да не изплаща никакви социални помощи на граждани на други държави от Общността преформулира цялата политика на ЕС. Коментарът е на бившия социален министър Христина Христова. Според нея решението на съда на ЕС ще стане повод и други държави -членки да приложат политиката по орязване на социални помощи. Германия вече даде такива заявки.

Съдът на Европейския съюз даде карт бланш на Великобритания да приложи рестриктивната си социална политика към безработните европейски граждани, които живеят на нейна територия. Става въпрос за орязването на семейните надбавки за помощ за дете, както и за детските надбавки. Т.е. за помощите които се формират от бюджета на държавите.
Решението на съда на практика поставя на нова основа цялата политика на Обединена Европа, смята бившият социален министър Христина Христова.

Съдът казва, че не е дискриминационно. Свободното придвижване на хора не означава свободно получаване на социални помощи в друга страна-членка. Дава ново тълкуване на текстове от самия договор на ЕС.
След решението на Съда в Люксембург и други държави - членки ще приложат орязването на социални помощи, категорична е Хистова.

Рестрикциите великобританците твърдят, че се правят, за да спре източването според тях на социалните системи на развитите европейски държави. 300 000 мигранти годишно пристиган в Обединеното Кралство, напомня Христова. Много малка част от тях обаче са от Източна Европа.

73 000 българи получават социални помощи в Германия. 2500 български деца живеещи в България, получават помощи от Германия. Тенденциите по принцип в европейски мащаб са към орязване на социални плащания и поощряване на работещите хора.

 

#Съд на Европейския съюз #Люксембург #помощи #социални плащания #Германия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"