Съветът на Европа смята, че човешките права в Полша са застрашени

Съветът на Европа смята, че човешките права в Полша са застрашени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Извършените наскоро промени в правната и институционалната рамка в Полша застрашават човешките права и подкопават върховенството на закона, заяви комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, призовавайки полското правителство да смени курса по отношение на реформите.

"Законодателите и правителството трябва спешно да променят курса", заяви Муйжниекс, цитиран от БТА и "Ройтерс", в изявление, придружаващо доклада му от негово редовно посещение в Полша през февруари. Комисарят отбеляза, че е особено обезпокоен от "продължителната парализа" на Конституционния съд.

Той разкритикува също новия закон за полицейското наблюдение, "който поражда опасения за несъвместимост с международните норми и правата на човека", посочва Франс прес.

В доклада си от 41 страници комисарят изразява тревога от засиления контрол върху обществените медии и призовава полските власти "да премахнат пречките, които не допускат жените да прекъсват по свое желание бременността си законно и безопасно".

Правителството обвинява доклада "в липса на симетрия и в избирателност". "Ясно се долавя пренебрежителното отношение към основните аргументи на националните власти", се казва в отговора на кабинета, който упреква комисаря, че се е запознал със законовите текстове повърхностно и се създава впечатление, че заключенията му се основават на статии в печата.

Муйжниекс отхвърли тези упреци и подчерта, че докладът му засяга период, по-дълъг от последните шест месеца, и че критикува също и явления, възникнали при управлението на предишното правителство.

"Предишното правителство обаче не парализира работата на Конституционния съд и това е нещо, което отличава Полша от другите страни", отбеляза комисарят.

 

#Полша #човешки права #Конституционен съд #комисар #жени #бременност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници