Трагедията с Цвети - натиск до пречупване, заместена с връзкарка, отключена депресия...?

Трагедията с Цвети - натиск до пречупване, заместена с връзкарка, отключена депресия...?
БГНЕС
A A+ A++ A

Далеч не може да се каже, че режимът на състезателките по художествена гимнастика е толкова строг, че да ги доведе до някакви крайни състояния. Отстрани се виждаше, че са изключително обгрижени. Нашите физически натоварвания бяха в пъти по-големи. Това каза Юлия Байчева, едно от „златните момичета“ на България, европейски и световен шампион, в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Тя коментира инцидента със състезателката от ансамбъла Цветелина Стоянова, която е в тежко състояние в УМБАЛСМ „Пирогов“ след падане от шестия етаж.

По думите на Байчева това е лична драма, която засяга обществото, не само спорта. Единственото, което можем да направим, е да се помолим за нея. Всички обвинения в този момент са неадекватни и не помагат, коментира тя. Байчева призна, че има психическо натоварване, но във всеки спорт е така и „без психика не можеш да стигнеш до никъде“.

Известната ни треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева също е категорична, че момичетата от ансамбъла никога не са били пресирани. „Правила съм забележки на Илияна, че в отбора няма конкуренция, но тя искаше момичетата да имат комфорт, да съхрани психиката им”, коментира Робева. Според нея  става въпрос за отключена депресия, само психиатър е можел да установи това състояние на момичето и никой не може да вини треньорите

Депресията е бич на 21 век и са малко специалистите, които могат да я разпознаят. Когато се е състезавала като момиче Робева е искала да избяга преди всяко състезание. Трудно е да се различи предстартовото състояние от депресията, уточни треньорката.

Тя обяви още, че подходът към днешните деца трябва да е много по-различен, отколкото във времето, когато тя интензивно е работила с гимнастичките ни. Сега децата имат по-крехка психика, те са по-неустойчиви, уточни Нешка Робева.

Тя същи призова да не се спекулира с инцидента, за да не бъдат натоварвани момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, на които предстои тежко състезание.

Байчева каза, че ѝ е трудно да коментира какво би могло да пречупи Цвети, защото „психиката е много различна при всеки човек. Не мога да си представя какво ѝ е минало през главата, но вероятно е предала прекалено много значение на това, което ѝ се случва, и не е могла да се справи. Ако е смятала, че греши, най-вероятно е изпитвала чувство на вина, но това е лично отношение към нещата, което не е вменено, което всеки човек носи. Не може да се вмени такова нещо“.

Според Байчева обвиненията, че Стоянова е извадена от отбора, за да замине състезателка с връзки са несъстоятелни: „Забравете, няма връзки в спорта. Няма как да има, защото нямаш сметка да изпратиш състезател, който няма да ти свърши работа, при положени, че имаш състезател, който е готов да се изяви“, каза тя.

Помолена да коментира дали може да е имало преса, ако Цвети е искала да се откаже, а съотборничките са опитвали да я убедят да остане, Байчева отговори, че „дори да те навиват, че трябва да се състезаваш, изборът е твой. Но зад всеки избор има последствия. Няма такава преса, за която се говори. Ти си свободен да напуснеш във всеки момент, но напускайки, се отказваш от състезанието, от отбора. Аз наистина бях лабилен състезател, но винаги съм знаела, че мога да си тръгна във всеки момент и няма да има последствия за мен“.

В годината, в която станах европейска шампионка, се отказах два пъти, каза Байчева.

"Мотивите бяха невъзможност да се справя с психическото и физическото натоварване за този момент. Просто си тръгнах и на другия ден помолих да продължа работа по друг начин и получих тази възможност. Продължих с друг треньор. Беше ми натежало всичко и аз попитах, помолих, говорихме, като хора и ми се разреши", разказа "златното момиче".

Тя добави, че на гимнастичките никога не е казвано, че са длъжни да спечелят медали, а че трябва да се работи. Нещата никога не са били толкова крайни, никога не са поставяни крайни цели.

Чувствителните и отговорните хора приемат нещата по-тежко. Във всеки спорт, дори професия, е така – когато си на високо ниво, нещата са сериозни и от теб зависи много, няма начин да не е тежко, каза Байчева.

#Цвети #златни момичета #депресия #натиск #връзки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"