След победата над "Ислямска държава" Ирак да се раздели на три, предложиха местните кюрди

След победата над "Ислямска държава" Ирак да се раздели на три, предложиха местните кюрди
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Недоверието между трите общности е толкова голямо, че не трябва да остават под един покрив, каза Масрур Барзани, председател на Съвета за сигурност на регионалното правителство на Кюрдистан и син на президента Масуд Барзани.

Според него и след евентуален разгром на "Ислямска държава" Ирак ще бъде дълбоко разединен и разделянето му на три държави ще предотврати религиозното насилие.

"Федерацията не проработи, така че или конфедерация, или пълно разделение", каза Барзани. Ако имаме три конфедерирани държави, ще имаме и три равни столици, никоя няма да е над останалите.

Иракските сили успяха да изтласкат "Ислямска държава" от някои ключови селища, превзети от джихадистите през 2014 г., и сега напредват към Мосул, най-големия град под неин контрол.

След падането на Саддам Хюсеин през 2003 г. Ирак се ръководи от шиитски правителства. Според Барзани на сунитите трябва да бъде дадена същата автономия в северните и западните райони на Ирак, с каквато кюрдите вече разполагат.

"Това, което ние предлагаме, е решение. След като се почувстват спокойни и усетят, че ги чака добро и сигурно бъдеще, те може да започнат да си сътрудничат помежду си", казва Масрур Барзани.

Неговият баща Масуд Барзани поиска да бъде организиран референдум за независимост на кюрдите тази година, тъй като регионът е в непрекъснати спорове с централната власт в Багдад.

Правителството прекрати плащанията от федералния бюджет, за да принуди кюрдите да продават суровия си петрол чрез държавната петролна компания, а не независимо по петролопровода, който стига до пристанище Джейхан в Турция. Кюрдите настояват, че петролните полета около Киркук в Северен Ирак са част от територията им.

Той посочи, че преди битката за Мосул различните общности в града трябва да постигнат предварително споразумение за бъдещата уредба. Преди войната населението на Мосул беше преобладаващо сунитско, но включваше също религиозни и етнически малцинства като християни, шиити, язиди, кюрди и тюркмени.

 

#Ислямска държава #Ирак #кюрди #сунити #шиити #Мосул #Саддам Хюсеин #правителства #Масуд Барзани #Багдад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »