ЦРУ: Свързана с "Ислямска държава" групировка е свалила руския самолет в Египет

ЦРУ: Свързана с "Ислямска държава" групировка е свалила руския самолет в Египет
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Свързана с "Ислямска държава" (ИД) групировка е свалила руския самолет "Еърбъс" А321 на египетския полуостров Синай през октомври миналата година, съобщи директорът на ЦРУ Джон Бренан, цитиран от РБК. Става въпрос за организацията "Ансар Бейт ал Макдис", която се закле във вярност към ИД през 2014 г.

Катастрофата с руския "Еърбъс А321" на 31 октомври 2015 г. отне живота на всички 224 души на борда – основно туристи от Русия, отишли на почивка в курорта Шарм ел Шейх.

Според Бренан в момента ИД разполага с десетки хиляди бойци в целия свят – повече от тези на "Ал Кайда" в най-силните й години, предаде "Ройтерс".

"Смятаме, че ИД подготвя бойци за нови атаки", обясни Бренан. По думите му до момента ЦРУ не е установило връзки между стрелеца от Орландо Омар Матийн, "Ислямска държава" или друга терористична групировка.

За да компенсира загубите на бойното поле, ИД ще промени стратегията си и вероятно ще заложи повече на "партизански тактики", включително атаки извън контролираните от нея територии в Ирак и Сирия, обясни Бренан.

"За извършване на терористични нападения не са необходими големи ресурси. За да се ограничат атаките на ИД, тя ще трябва да претърпи по-сериозни териториални и финансови загуби", обясни ръководителят на разузнавателната агенция.

ЦРУ е обезпокоено от засилващата се роля на Либия в операциите на групировката. По оценки на агенцията там ИД разполага с между 5000 и 8000 бойци. Броят на последователите й в Ирак и Сирия е намалял до 18 000-22 000 души при предишни данни за 19 000 – 25 000 души.

Бренан изтъкна, че въпреки взетите поуки от атаките в Париж и Брюксел, европейските разузнавателни агенции все още не споделят достатъчно много информация. Според директора на ЦРУ намесата на Русия в Сирия е помогнала за засилване на позициите на правителството на Башар Асад.



#ислямска държава #руски самолет #Египет #Шарм ел Шейх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »