След трагедията в Орландо - Обама иска нов дебат за оръжията

Свят | 17 юни 2016, петък / 07:24| Показвания:Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви в четвъртък в Орландо, че дебатът за огнестрелните оръжия в САЩ трябва да се промени. Президентът говори в града, станал в неделя сцена на атака със стрелково оръжие, което може да се купи свободно в САЩ.

"Ние можем да предотвратим трагедии. Ние можем да спасим човешки живот," каза Обама след среща със семействата на жертвите. "Ако не действаме, ще видим други кланета като това", предупреди той.

"Тези семейства са част от американското семейството (...) Сърцата ни са разбити", каза Обама. По-рано членовете на Демократическата партия на САЩ практически блокираха работата на Сената, настоявайки техните колеги - републиканците - възможно най-бързо да разгледат законопроект, забраняващ продажба на оръжия на лица, заподозрени във връзки с терористична дейност. Заседанието продължи повече от 13 часа.

Сенаторът демократ Крис Мърфи обяви, че ще се изказва дотогава, докато Сенатът не разгледа внесения законопроект. Регламентът му позволява да прави изказвания колкото пъти сметне за нужно. Той е подкрепян активно от своите колеги, които също не спират с изказванията си от парламентарната трибуна. В същото време с аналогично предложение излезе и главният противник на демократите - републиканецът Доналд Тръмп.

"Аз ще се срещна с Националната оръжейна асоциация, която ме подкрепяше, за да обсъдя забрана за продажба на оръжия на хора от списъка на заподозрените в тероризъм или на такива, на които е забранено да ползват авиолинии". Дебатите по този много спорен в САЩ въпрос избухнаха с нова сила след стрелбата в нощен гей клуб в Орландо, когато бяха убити 49 души.Тагове: Барак Обама, Орландо, атентат, оръжия, забрана

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси