Филаделфия налага необичаен данък на газираните напитки

Филаделфия налага необичаен данък на газираните напитки
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Филаделфия стана първият голям американски град, наложил данък върху газираните напитки, предадоха световните агенции.

Градският съвет на Филаделфия одобри налагането на данък от 1,5% за унция върху сладките и диетичните напитки. Традиционна кутия с газирана напитка от 12 унции (355 милилитра) например ще струва с 18 цента повече.

Решението е тежък удар за могъщата индустрия на газираните напитки, която предприе кампания за милиони долари, за да попречи на налагането на данъка. Предвижда се приходите от налога да бъдат използвани за подобряване на образованието и други обществени ресурси като парковете.

Мярката също така има за цел да насърчи хората да се откажат от нездравословното хранене.Затлъстяването и диабетът се превръщат във все по-сериозен проблем в САЩ и по света.

Досега Бъркли беше единственият по-голям американски град, въвел данък върху газираните напитки, но неговото население е доста по-малко от това на Филаделфия. През последните години предложения за подобна мярка се провалиха в над 30 големи града и щата в Америка.

Във Филаделфия 68% от възрастните и 41% от децата страдат от наднормено тегло или затлъстяване.

Американската асоциация на безалкохолните напитки заяви, че ще се бори по съдебен път срещу данъка, който трябва да влезе в сила от 1 януари догодина.

#газирани напитки #данък #Филаделфия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »