Румен Овчаров: НЕК продължава да е бездънна каца

Румен Овчаров: НЕК продължава да е бездънна каца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Националната електрическа компания (НЕК) продължава да е в лошо финансово състояние и привидното стабилизиране идва от „наливане” на средства от фонд „Енергийна сигурност” в бездънната каца на НЕК,'' коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров платежоспособността на компанията на фона на отсъденото вчера арбитражно дело, задължаващо я да плати 550 млн. евро на руската „Атомстройекспорт” за изградените мощности за АЕЦ „Белене”.

Овчаров коментира детайли по арбитража. По думите му се съдим за т,нар. оборудване с продължителен срок на изработване, което е поръчано и България вече е платила аванс. От подписаните 670 млн. евро , като се махнат 100 млн. евро за управлението на проекта, остава стойността на самото оборудване, струващо 570 млн. Оборудването, което българската страна получава включва всичко за два реактора - капаци, циркулационни помпи, парогенератори и др.

Финансистът е категоричен – ако казаното от премиера Бойко Борисов е вярно и получаваме само един реактор, то няма нищо положително в отсъденото по делото.

Той припомни и началото на делата и скандалите покрай АЕЦ „Белене”. През 2012 г. тогавашният енергиен министър Делян Добрев, който обяви прекратяването на проекта, е тръбял, че няма да бъдем съдени и нищо няма да плащаме. По думите на Овчаров тогава е имало и инспекция, водена от сегашният енергиен министър, тогава шеф на финансовата инспекция, която установила, че няма дори договори, по които да има плащания. „А сега ни обясняват какъв успех е, че ще плащаме толкова малко”, заяви той.

Овчаров отново защити тезата, че България щяла да спечели много, ако не беше спряла проекта. Според него сега същите мощности са инсталирани под формата на фотоволтаици, които са в пъти по-скъпи. „Ние мощностите си ги сложихме. Никой не провери кои фотоволтаици са с двойни субсидии и надписани тройни разходи”.

Ще се превърнем в продавачи на ядрено оборудване, без да произвеждаме ядрена енергия, заяви още експертът с предложението наличния реактор за Белене да бъде инсталиран в Банкя като паметник.

По повод смяната на ръководството на БСП, той беше категоричен, че Корнелия Нинова е събудила левицата. Кандидатът за президент на лявото пък според него трябва да бъде фигура-обединител на алтернативата на Бойко Борисов.

#НЕК #неустойки #АЕЦ Белене #БСП #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори