Над 200 тежко-болни деца чакат решението на Фонда за лечение

Над 200 тежко-болни деца чакат решението на Фонда за лечение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Най-малко 222 деца с различни тежки заболявания не могат да получат медицинска грижа, защото чакат становище от специалист, разглеждане от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина или са прехвърляни от заседание в заседание. Някои чакат вече 4 месеца,'' заяви пред bTV Десислава Хурмузова от съвета.

Тя беше категорична, че след показния арест на предишния директор Павел Александров фондът работи безпрецедентно бавно. „По времето на Ива Станкова (която ръководеше структурата по времето на кабинета „Орешарски”) имаше 30-40 деца забавени. Такова нещо 222 деца аз не съм виждала”, призна Хурмузова.

Тя допълни, че има забавяне във входирането на документите и вписването на пациентите в регистъра на фонда, така че може да се окаже, че техният брой е даже още по-голям. Сред тях има и доста онкоболни деца. „Ракът не чака”, подчерта Десислава Хумрузова.

По думите й новото ръководство на фонда е „затрупано” от изключително специфична работа, като това не е било отчетено преди рокадите: „Искат да променят правилника, вероятно за да премахнат сроковете. Правилникът на никого не пречеше да си върши работата. Сега им пречи”.

Комуникацията с Обществения съвет също е минимална. „Ние не общуваме – задаваме въпроси по мейл, на които никой не отговаря. Единственото, което се иска от нас е да гласуваме електронно”, заяви Хурмузова. Тя коментира, че сред пращаните за гласуване деца вероятно има и вече гласувани. От 20 април насам не е подписван и нито един протокол.

Резултатите са налице – миналата година Фондът за лечение на деца е получил 150 000 лева от индивидуални дарители. За първото 6-месечие на 2016 г. събраните пари са едва 6000 лева.

„Аз никога не бих дарила на този фонд в сегашния му вид. Защо да даряват, след като 220 деца чакат лечение?!”, коментира и членът на обществения му съвет.

„Далавера в този фонд не виждам. Далавера в министерството са 100% си мислели, че има, но сега виждат, че нещата са по-различни”, коментира Десислава Хумрузова.

Тя отбеляза, че вместо считаните за скъпи квартири във Франция за 60 евро на ден, сега децата и родителите им се пращат на хотел за повече пари и без възможност сами да си готвят и перат.

#деца #деца #тежки болести #правилник #фонд #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »