Държавният департамент на САЩ иска военна операция в Сирия

Държавният департамент на САЩ иска военна операция в Сирия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Членове на Държавния департамент на САЩ са изпратили на американския президент писмо, в което се препоръчва провеждането на военна операция против правителствените сили в Сирия. Това съобщи електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието пише, че тази седмица десетки сътрудници на Държавния департамент са изразили протест срещу политиката на САЩ в Сирия и са подписали вътрешен документ с призив за целенасочени военни удари по правителството в Дамаск. В писмото се изтъква, че смяната на режима е единственият начин да бъде победена "Ислямска държава" (ИД).

Аналогично съобщение се появи и във в. "Ню Йорк таймс". Според двете американски медии, под писмото са се подписали 51 сътрудници на външнополитическото ведомство на САЩ. Изпращането на подобни писма е обичайна практика, но обикновено те не са подписани от толкова много служители.

"Ню Йорк таймс" посочва, че писмото предлага срещу сирийските правителствени войски да бъдат нанесени въздушни удари, но се признава, че това крие риск. В документа се говори за "рационално използване на въоръженията", за да се сложи край на нарушаването на режима на примирие.

Представителят на Държавния департамент Джон Кирби отказа да коментира информацията. Преди това обаче американският държавен секретар на САЩ Джон Кери заяви, обръщайки се към Русия, че търпението на САЩ по отношение на Асад се изчерпва. В момента участието на САЩ в сирийския конфликт включва въздушни удари по позиции на бойците. Малки поделения на американските специални сили помагат като съветници на кюрдите в операцията по освобождаването на град Манджиб в провинция Алепо, която се намира в Северна Сирия.



#САЩ #Държавен департамент #дипломати #Башар Асад #Сирия #ислямска държава #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »