Протест срещу застрояването на Карадере събра природозащитници в столицата

Протест срещу застрояването на Карадере събра природозащитници в столицата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започна протестът пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, заради опасността от застрояване на плажа на Карадере.

Според екозащитниците от организацията "За да остане природа в България" плажът Карадере е на един подпис от застрояване. Това ще стане възможно като министерството одобри зададен нов общ устройствен план на община Бяла.

С него плажът ще се раздели на части. Според еколозите Карадере ще последва съдбата на Иракли, където част от плажната ивица е преименувана на „Вая" и там вече има чадъри и шезлонги за 36 лева на ден.

„Тревожи ни, че ще продължи да се възпроизвежда едно беззаконие и една възможност за застрояване на Карадере, изобщо на последните останали незастроени места, срещу която ние се борим последните 12 години и институциите също се борят поне от последните няколко години. Това е възможно, защото са допуснати много нарушения, които в момента не може да бъдат коригирани”, каза Люба Батембергска от организацията "За да остане природа в България".

Димитър Кацов заяви, че днес са се събрали заради две конкретни неща, които искат от министър Павлова:

„Плажът Бяла – Каредере да бъде защитен по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм за цялата си територия - така, както е отбелязан в специализираната карта на морския плаж от 2012 г.

Той е с такъв статут, проблемът е, че в кадастъра от 2014 година този плаж е с намалена територия.

По специализирана карта на морския плаж, плажът Бяла – Карадере се простира от Черни нос на юг. В кадастъра обаче този плаж е разделен на два имота – на север от река Карадере, в местността Карадере – плаж без име, а на юг от Карадере – плаж с име „Бяла – Карадере”.

Понеже в кадастъра плажът без име не се казва „Бяла – Каредере” – може да бъде отдаден под наем, да има заведения на него и всякаква дейност, обясни Димитър Кацов.

#Карадере #МОРЕ #застрояване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници