Защитен вид маймуни тероризира китайско село

Защитен вид маймуни тероризира китайско село
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Китайско село падна жертва на маймунски терор, след като план за насърчаване на туризма в селските райони се провали с гръм и трясък и дори постигна обратен ефект. До катастрофалното въздействие на злополучната стратегия в Сиянфен, провинция Съчуан, се стигнало след ялови опити за привличане на повече посетители, съобщи Си Си Ти Ви.

Всичко започнало през 2003 г., когато малка група макаци били „внедрени“ в Сиянфен с идеята да станат притегателна сила за туристите в провинцията. Селяните прекарали около седем седмици в опит да примамят и преместят 73 броя резус макаци от близката планинска верига в рамките на гениалния план на местния партиен секретар Хе Юлян.

„Примамването на маймуните не беше лесна задача. Седмици наред им хвърляхме храна по пътя към селото, за да можем да ги приближим по 2-3 километра. Всеки път щом животните се плашеха те хукваха обратно към планините“, припомня си Хе Юлян.

Когато най-накрая бозайниците се настанили в новия си дом, те моментално се превърнали в хит сред туристите. Хиляди китайци започнали да се стичат към селото всеки уикенд, за да посетят приматите. Заради големия интерес местната икономика потръгнала и бизнесът започнал да процъфтява. Партийният секретар успял да намери и инвеститор – Джоу Женги, който създал компания за екотуризъм в района. Така се открили много работни места в живописното село, където местните с радост се грижели за маймуните и внимателно следели контактите им с туристите.

През 2014 г. обаче Джоу внезапно починал, а компанията се сринала под калпавото управление на дъщеря му. Притокът на пари спрял и броят на туристите започнал да намалява. В същото време популацията от макаци започнала да се увеличава. Първоначалната група от 73 маймуни набъбнала до повече от 600 примати, които станали прекалено голямо бреме за селяните, задължени да ги изхранват.

Местните жители очаквали маймуните просто да се върнат в планините, когато хората престанали да ги хранят. Вместо това бозайниците, привикнали към живота в плен, отказали да се обърнат към дивата природа, защото не можели да се грижат сами за себе си. Сега селяните изнемогват от постоянния тормоз от страна на макаците. В произвола си маймуните често унищожават домове, изяждат плодовете и посевите, а за благодарност атакуват селяните и хапят туристите. Както и да се опитват да ги прогонят, маймуните отказват да напуснат селото.

Макаците се смятат за защитен вид в Китай, но опитите за контролиране на популацията им са се превърнали в голямо предизвикателство. 

 

#маймуни #макак #село #планини #бозайници #примати #пари #туристи #популация #уикенд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »