Иракската армия изтласка "Ислямска държава" от центъра на Фалуджа

Иракската армия изтласка "Ислямска държава" от центъра на Фалуджа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иракската армия навлезе в централните райони на Фалуджа днес и си върна правителствените институции в града, който бе една от основните крепости на "Ислямска държава" в Ирак, пише в. "Ню Йорк таймс".

Иракчаните са завоювали териториите бързо и това вероятно е знак или за промяна в тактиката на терористичната групировка, или за слабостта ѝ. Джихадистите са изоставили позициите си в центъра и са прегрупирали в западните квартали, освен това са позволили на хиляди цивилни, използвани за живи щитове, да избягат.

Фалуджа бе в ръцете на "Ислямска държава" от края на 2013 г., половин година преди те да обявят халифат. Градът бе рожденото място на "Ал Кайда" в Ирак и оказа яростна съпротива при американската инвазия през 2003 г.

Сунитското население там ("Ислямска държава" също изповядва сунитския ислям) е скептично към управлението на предишния премиер шиит Нури ал Малики. Отчасти заради това джихадистите бързо спечелиха контрол над града преди три години.

Близо 60 000 души се движат към владените от правителството райони в провинция Анбар, търсейки спасение в бежанските лагери, които вече са препълнени и страдат от недостиг на палатки и питейна вода, твърдят от ООН. Десетки хиляди души са избягали от Фалуджа след началото на офанзивата през май.

 

 

#иракска армия #сунити #шиити #кюрди #ислямска държава #Фалуджа #палатки #питейна вода #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"