Инспекцията по труда: Работодателите да защитят работниците от горещините

Инспекцията по труда: Работодателите да защитят работниците от горещините
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главната инспекция по труда (ГИТ) излезе с напомняне до работодателите да вземат мерки за защита на работниците във връзка с прогнозите за опасни горещини. От там предупредиха, че точно заради това, започват масови проверки на строителните обекти на територията на София. Инспекторите ще проверяват в събота и неделя.

Секторът е един от най-рисковите по отношение на трудовия травматизъм и в него по принцип се планира засилен контрол през лятото, уточняват от ГИТ.

При проверките ще се следи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за работа без трудов договор и за нарушения, свързани с работното време.

Според резултатите от досегашната контролна дейност на трудовата инспекция, в строителството най-често се констатира неподходящо обезопасяване и дори до пълната му липса. Често не се осигуряват подходящи лични предпазни средства или не се използват. Не е организиран редът и чистотата, както и складирането на строителните отпадъци на обекта, което е предпоставка за спъване, подхлъзване и падане. Допуска се разполагането на земна маса, строителни материали, съоръжения и др., както и движението на строителни машини, в опасна близост до ръбовете на изкопите, което създава риск от свличане на земни маси. Не се обезопасяват кабелите за захранване на временните ел. уредби, което може да доведе до нарушаване на изолацията им или до спъване и падане.

Секторът е и един от рисковите и за работа при неблагоприятни климатични условия, тъй като се работи на открито и зиме, и лете. Във връзка с предупрежденията за високи температури днес и утре, от трудовата инспекция напомня на работодателите - не само на тези в строителството, а и на другите, че трябва да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите.

Изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в нормативната уредба (Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. ). Според документа, при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

За работещите в закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.



#Главна инспекция по труда #ГИТ #жеги #работници #нормативна уредба #работно време #работни места #температура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"