Строгите забрани в работата имат обратен ефект

Строгите забрани в работата имат обратен ефект
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нека да видим какво може и какво не може да направи вашият шеф, ако офейкате от работа заради Евро 2016, или пък надуете телевизора в офиса, духнете в близката кръчма, или се направите на болен. Можете ли да минете метър? Накратко - не. Но с някои условности може и да ви се получи. Специалистът по човешки ресурси Крис Кисби казва:

Строгите забрани на работното място могат да имат обратен ефект. Така че позволението да се гледат мачовете от Евро 2016 може да се окаже стимул за персонала, да се подобри работният процес". Сред легалните начини са още отпускът, размяната на смени с колеги, или пък да започнете работа по-рано, за да приключите навреме за мача. С шефа би трябвало да сте обсъдили доколко гъвкаво е работното ви време. Ако е възможно, може да си направите устата за работа от дома.

Ако ви хрумне да се направите на болен, имате няколко коза в ръката. Например, не е нужно да давате обяснение пред боса как и от какво сте се тръшнали на леглото. Може и болничен да не ви поискат. Имайте предвид обаче, че както на вас ви е дошла тази идея, така ще мине и през ума на работодателя. И при следващия мач, ако ви сгащи, може да ви посочи вратата. А от това вече наистина ще се разболеете.

Стигаме до алкохола. Позволено ли ни е да си къркаме, докато работим? Това е незаконно за шофьори, машинисти и други служители, свързани с обществения транспорт. Но да кажем при барманите, сервитьорите и други подобни професии границата е доста тънка. Трябва да знаете и това, че ако в договора ви няма някаква специална клауза за употребата на алкохол, вашият шеф е длъжен по закон да ви държи далеч от бутилката. С други думи, ако къркан се оплетете в кабели около компютъра и се пречукате на пода, работодателят ви може да бъде подведен под отговорност.

Добре, явно нямате мърдане от офиса. Можете ли тогава да гледате мача на работния си компютър в интернет? Първо прегледайте трудовия си договор. В някои фирми например има забрани за онлайн телевизии, тъй като могат да сринат вътрешната интернет мрежа. При това положение последният ви шанс е да си пуснете мача на телефона, стига да имате бърз интернет и тв права.

 

 

#шеф #работа #Евро 2016 #работа от дома #шофьори #шанс #мач #телефон #офис #употреба на алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »