Монтираха соларни зарядни за смартфони за бежанците в Гърция

Монтираха соларни зарядни за смартфони за бежанците в Гърция
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

За бежанците и мигрантите, заклещени в Гърция, смартфонът е спасително въже, или поне докато батерията му издържи. Но достъпът до електричество може да е доста труден в препълнените лагери, нито пък винаги е безплатен в кафенетата, където млади и стари се събират заедно, чакайки с нетърпение да се обадят вкъщи.

Екип от студенти от Единбургския университет се надява да промени това, създавайки станция за мобилни телефони, която се зарежда от слънцето – нещо, от което Гърция определено има много.

Те са монтирали две такива устройства в лагери, като всяко от тях може да генерира електричество за 12 зарядни за час, използвайки единствено слънчева енергия. Идеята е родена по време на посещение в Гърция на единия от създателите на устройствата през миналото лято. 20-годишният Александрос Ангелопулос бил на остров Самос, един от входните пунктове към Европа за бягащите от войните и бедността в Близкия изток и други места.

Стотици хора пристигат на бреговете на острова всеки месец, мокри и изтощени от опитите да се придвижат с гумени лодки от Турция. Облекчени, че са стигнали, те си правят селфита.

Други влизат в чат приложения или в Google Maps, за да планират останалата част от пътуването си до Северна Европа. „Хората започнаха да ми искат телефона, за да се обадят на семействата си или да използват интернет“, коментира Ангелопулос.

Често те стоят блокирани, чакайки телефонът им да се зареди на пристанището, споделяйки само един контакт. „Искахме просто да направим нещо добро за местните общности чрез възобновяема енергия“, заяви съоснователят Самюел Келерхалс, който е на 21 години. 

#бежанци #мигранти #Гърция #смартфон #батерия #слънце #остров #телефон #пристанище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »