Канада разреши евтаназията само за неизлечимо болни в краен стадий

Канада разреши евтаназията само за неизлечимо болни в краен стадий
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Канадският парламент прие снощи закон, който позволява евтаназия при неизличимо болните, отхвърляйки исканията законът да обхваща хора с дегенеративни заболявания, предаде БТА.

След седмици политически спорове горната камара на канадския парламент гласува в подкрепа на закон, който превръща Канада в една от малкото страни в света, където лекарите ще могат законно да помагат на болните за сложат край на живота си.

Някои представители на Сената отбелязаха, че обхватът на закона е прекалено тесен и не трябва да бъде ограничаван само до болни в терминална фаза.

Законът, изготвен след като канадският Върховен съд отмени забраната върху подпомогнато от лекар самоубийство, трябва да бъде официално одобрен от генерал-губернатор Дейвид Джонстън, който е официалният държавен глава. Тази процедура е формална, отбелязва Ройтерс.

Решението на Върховния съд засяга дали съгласие хора, страдащи от непоносими физически или психически болки, причинени от жестоко и нелечимо медицинско състояние.

Правителството ограничи закона до хора, чиято смърт е обосновано предсказуема.

Критиците посочват, че по този начин хората с дегенеративни заболявания като множествената склероза са осъдени на непоносими страдания.

Евтаназията е разрешена в Белгия през 2002 година. През същата година тя е разрешена и в Холандия. В САЩ евтаназията е легализирана в няколко щата - в Орегон през 1994 г., в Тексас от 1999 г.

 

 

#Парламент #Канада #закон #евтаназия #Върховен съд #забрана #множествена склероза #Тексас #Орегон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »