Полицията в София е в пълна готовност заради многото събития, предвидени днес

Полицията в София е в пълна готовност заради многото събития, предвидени днес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тази вечер, в столицата, ще се проведе деветият гей парад под мотото "Роднини, приятели, съюзници". „София прайд“ ще се състои, въпреки протестното шествие и християнската задушница, категорични са организаторите.

Участниците се събират в 17 часа тази вечер при Паметника на Съветската армия. Въпреки настояването на полицията, от съображения за сигурност, организаторите отказаха да променят началния час на шествието. От Организационния комитет отказаха да съобщят за маршрута, макар да са наясно, че на определено място шествието и антишествието ще се засекат:

Не можем да обявим маршрута от страх… Агресивна контрадемонстрация, организирана от неформални групи. Нашето очакване е, да не бъде допускан физически контакт между двете шествия, коментира Радослав Стоянов.

"Ситуацията, в която те е страх, че семейството ти ще се отрече от теб, само защото харесваш човек от същия пол. Всеки човек иска да сподели щастието си, докато ние се чудим как да го скрием" обясни мотото на тазгодишния парад Глория Филипова.

В подкрепа на традиционното семейство бургазлии се събраха на площада пред сградата на Общината.

Не сме настроени срещу другомислещите, но както те имат право да демонстрират своята ориентация, така и ние изразяваме подкрепата си за хармоничната двойка от мъж и жена, които ще възпитат добро поколение, отбелязват бургазлии.

Позитивните послания семействата отправиха, облечени в сини и розови тениски.

36 масови прояви са заявени в София за днес, съобщиха за "Хоризонт" от МВР. Най-масовите ще са парадът "София прайд" и шествието на противниците на парада. Освен това, днес е Черешова задушница, което е свързано с по-висока от обичайната натовареност на движението. От полицията увериха, че са предприели сериозни мерки за сигурност в столицата.

Цялата полиция в София, ще бъде в събота по улиците на града, заради големия брой шествия и прояви, които се очакват. Конна полиция, водометни машини и над хиляда полицаи, ще бъдат разположени по улиците на град. Идеята на МВР е да не се допуснат сблъсъци между хора. Най-много униформени ще има в района на Министерски съвет и Президентството, където се очаква да се засекат двете шествия - "София прайд" и това на противниците му. 

"На фона на това, че ще има такова засичане, сме изградили пропускателни пунктове и буферни зони. Няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети, огнестрелни оръжия, пиротехнически средства, палки и боксове. От съображения за сигурност, по маршрутите на движение, шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. Ще има полицейско присъствие във всички преки улици и мисля, че всичко ще мине благоприятно", каза началникът на охранителна полиция Борислав Муеров.

 

 

#улици #маршрут #конна полиция #полиция #гей парад #София прайд #Паметник на Съветската армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »