Агенцията по храните започна планирана ваксинация срещу заболяването син език

Агенцията по храните започна планирана ваксинация срещу заболяването син език
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българска агенция по безопасност на храните започна планирана ваксинация на възприемчивите животни срещу заболяването син език, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Имунизацията се извършва в изпълнение на Програма за надзор и контрол на болестта син език по преживните животни в България и има за цел да не бъде допуснато проникване на заболяването в страната.

Ваксинират се всички говеда навършили три месечна възраст, които са придобили имунитет срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит (28 дни след поставяне на ваксината), както и всички овце навършили три месечна възраст. Ваксинацията се извършва при спазване на утвърдена със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните стандартна оперативна процедура: „Получаване, съхранение и прилагане на ваксина срещу заболяването син език на говеда и овце през 2016 г. и отчитане на ваксинацията.“.

Неидентифицираните селскостопански животни също подлежат на ваксинация, но след съставяне на Акт на собствениците им и последвала идентификация съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни отговарят за официалната идентификация и съдействат за изпълнението на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.

За неспазване на това задължение е предвидена глоба от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение от 1000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение от 2000 до 10 000 лева.

#Агенция за безопасност на храните #ваксинация #син език #глоба #лева #заболяване #животни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »