Премиерът на Ирак обяви победа над град Фалуджа - един от бастионите на "Ислямска държава"

Премиерът на Ирак обяви победа над град Фалуджа - един от бастионите на "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Ирак обяви победа над Фалуджа. Според командира на операцията иракските войници са освободили 70% от града. Офанзивата беше подкрепена от самолети на военната коалиция срещу „Ислямска държава”

Премиерът на Ирак Хайдер Ал- Абади обяви победа над град Фалуджа - една от основните крепости на „Ислямска държава”. Въпреки това, правителствените сили продължават борбата в някои части на града, които все още са под влиянието на терористичната групировка.

Анализаторите смятат, че ще отнеме доста време до установяване на пълен контрол над Фалуджа след като по сходен начин през декември 2015 година Абади обяви победа над „Ислямска държава” в друг голям град, Рамади, но след това бяха нужни още няколко седмици за установяване на пълен контрол. Иракската армия, подкрепена от американски въздушни удари, започна офанзива за отвоюването на Фалуджа на 22 май тази година.

Те превзеха редица обществени сгради, които бяха под контрола на екстремистите. Фалуджа беше една от „крепостите” на двегодишния халифат на „Ислямска държава. И рождено място на Ал Кайда в Ирак. 

 

#премиер #Ирак #Фалуджа #Ал Кайда #ислямска държава #Рамади #Хайдер Абади #въздушни удари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"