Биохимици сътвориха тест, който предвижда риска от инфаркт

Биохимици сътвориха тест, който предвижда риска от инфаркт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британски биохимици създадоха нов кръвен тест, който дава възможност да се определи вероятността от развитие на инфаркт и своевременно да се предскаже началото му цели 5 години преди същинския сърдечен удар.

В статия в сп. „EBioMedicine”, цитирана от в. „Телеграф”, лондонски изследователи посочват, че ключът към предугаждане на инфаркта е в силната имунна система, която защитава организма.

Учените са следили в продължение на няколко години здравословното състояние на близо 2000 британци. Преобладаващата част от тях страдали от високо кръвно налягане и хипертония, но нямали никакви проблеми със сърцето и кръвоносната система.

Преди три години екипът открива няколко необичайни антитела от семейството IgG, които атакували не микроби или вирусни частици, а различни типове молекули на холестерола, включително и онези, които предизвикват образуването на атеросклеротични плаки и уплътняване на стените на кръвоносните съдове.

Учените проверили как концентрацията на такива антитела влияе върху вероятността от поява на инфаркт, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания, както и инсулт. Наблюдавали групи доброволци и няколкостотин здрави хора от контролна група.

Резултатите показали, че повишената концентрация на антитела в кръвта се свързва с по-малка вероятност от инфаркт и други сърдечни болести – в първия случай вероятността спада до 58%, а в случая с инсулт – с 38%.

Такава прогноза може да бъде направена до пет години преди човекът да получи инфаркт или инсулт.

„Надяваме се събраните данни да ни помогнат да определим защо имунната система защитава някои хора от сърдечни пристъпи, докато на други не помага. Надяваме се също да намерим начин за засилване на имунитета и за фокусирането му върху защитата на сърцето и кръвоносните съдове”, казват биохимиците.

#тест #Великобритания #инфаркт #медицина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »