Албанският национален отбор по футбол ще получи премия от 1 млн. евро

Албанският национален отбор по футбол ще получи премия от 1 млн. евро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Националният отбор по футбол на Албания записа историческа първа победа на европейски първенства. Възпитаниците на Джани Де Биази ще попучат дипломатически паспорти за награда след успеха над Румъния в последния мач от групата си, успех, който дори може да ги класира на 1/8 финал в надпреварата при определени обстоятелства.

"Футболистите са наши посланници без паспорти, но премиерът ще им предостави дипломатически такива"- каза шефът на футболната федерация на страната Арманд Дука.

Победата над Румъния предизвика истински фурор в Тирана и дори в Косово, където феновете излязоха по улиците, развявайки червено-черните национални флагове. Имаше заря, колите надуваха сирените си, а хората танцуваха до ранни зори на фолк музика. 

Закъсалото албанско правителство направи голям жест към националните герои, като имотпусна премия от 1 млн. евро.

"Това безпрецедентно представяне на финалите нямаше да бъде същото без 12-тия ни играч, нашите червено-черни фенове, които впечатлиха цяла Франция"- написа министър-председателят на Албания Еди Рама, на страницата си във Facebook.

Треньорът на Албания Де Биази, който е италианец, но е с албанско гражданство пусна 3 минутно видео показващо трудностите на Албания по време на комунистическия режим, периода след това и войната с Косово, в която НАТО се намеси, казвайки за видеото- "Така ни третираха".

В края на видеото са показани празнуващите албански привържаници, като коментарът му е следния- "Това сме ние! Благодарение на вас Европа ни счита за равни. Благодаря!"

#Албания #Евро 2016 #премия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"