Безработни младежи ще се обучават безплатно за парамедици

Безработни младежи ще се обучават безплатно за парамедици
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Младежи, регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа, ще получат възможност за безплатно обучение, с което да придобият квалификация парамедик. Проектът се финансира по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за периода 2014-2020 чрез Инициативата за младежка заетост на Европейския съюз.

Чрез сходни програми подготовка на парамедици за спешните центрове се организира в голям брой областни центрове, сред които Пловдив, Варна, Кърджали, Смолян, Сливен, Ямбол, Разград, Търговище, Бургас.

Според информационната кампания, открита във Варна, възможност да придобият умения за прилагане на долекарска помощ ще имат младежи на възраст до 29 години. Съпътстващо в курсовете ще бъдат обхванати и напуснали училище непълнолетни, които са без работа, но не са се регистирирали в бюрата по труда.

Обучението ще започне през септември тази година и ще продължи най-малко 7 месеца. Предвидена е ежедневна стипендия 10 лева и добавка от 5 лева за живеещите в съседни селища.

За сравнение, Тракийският университет ще обучава парамедици срещу годишна такса 600 лв., а в базата на БЧК в с. Лозен, където подготовката се извършва по съвместна програма с Германския Червет кръст, таксата е почти двойно по-висока.

 

#младежи #Бюро по труда #безработни #парамедици #обучение #Европейски съюз #заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »