Условията на МВФ са тежки, пише сръбският ”Блиц”

Условията на МВФ са тежки, пише сръбският ”Блиц”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Натовареният да състави новото сръбско правителство Александър Вучич заяви вчера, че пред Сърбия стоят тежки задачи след разговорите с мисията на МВФ.

А най-тежка ще бъде рационализацията на електрическата компания ЕПС, в рамките на която за тази година е предвидено съкращаването на още близо 7000 нейни служители, пише в. "Блиц", цитиран от БТА.

"Ще бъде тежко, но трябва да го направим", каза Вучич след вчерашната среща с представители на МВФ.

Той добави, че има и доста други тежки задължения - реформа във фармацевтиката, икономии в местното самоуправление, преориентиране на банките от корпоративен бизнес към повече работа с населението.

От друга страна, Вучич изтъкна, че Сърбия е на добър път и МВФ ще го потвърди. Той посочи, че тази година се очаква 2,6 до 2,8 процента икономически растеж на страната и това ще бъде най-високият ръст не само в региона, но и в Европа, а догодина Сърбия ще гони 4 процента растеж, които ще са достатъчни да я направят европейски шампион.

В. "Политика" съобщава, че след като шефът на мисията на МВФ Джеймс Руф е казал, че няма да има увеличение на заплатите и пенсиите нито тази, нито следващата година, сръбският Фискален съвет е потвърдил, че те трябва да останат замразени и през 2018 г.

Председателят на съвета Павле Петрович изтъкна, че разходите за заплати и пенсии все още надвишават икономическите сили на Сърбия. Целта е делът на заплатите в брутния вътрешен продукт да се намали до 8, а на пенсиите до 11 процента, каза Петрович. Според него за оздравяване на държавните финанси в средносрочен план бюджетният дефицит трябва да се свие до 0,5 процента от брутния вътрешен продукт.

"Вечерне новости" съобщава, че Сърбия ще стане център на интернет търговията. Покупката на металургичния комбинат в Смедерево от китайска компания е най-големият китайски проект в Сърбия, но със сигурност не и единственият. Китай планира да инвестира и в енергетиката, инфраструктурата, производството на храна и не на последно място в сътрудничество в областта на електронния бизнес, интернет търговията, развитието на дигиталната икономика.

Това на практика означава, че китайските бизнесмени възнамеряват да установят в Белград логистичен център за компании от Китай, които се занимават с интернет търговия, обяснява за вестника сръбският министър Расим Ляич.

"Така ако поръчате оттук стока, тя ще пристигне за два дни от пристанище Пирея", обяснява Ляич.

#правителство #Александър Вучич #МВФ #преговори #задължения #реформи #дефицит #заплати #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »