Анализатори: Цената на бензина в момента би трябвало да е около 1,60 - 1,70 лв. за литър

Анализатори: Цената на бензина в момента би трябвало да е около 1,60 - 1,70 лв. за литър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на масовия бензин А 95 и дизела у нас отново стигнаха 2 лева за литър. И то на фона на стабилната и все още ниска цена на петрола на световните пазари от около 45 долара. Анализаторите изчисляват, че реално в момента цената на бензина в България би трябвало да е около 1,60 - 1,70 лв. за литър, но заради спекула се продава значително по-скъпо. В момента на територията на Европейския съюз само в Белгия и Австрия горивата са по-скъпи, отколкото у нас.

Цените на масовия бензин А 95 и дизела отново стигнаха 2 лева за литър. И то на фона на стабилната и все още ниска цена на петрола на световните пазари от около 45 долара. За последен път цените на горивата у нас бяха 2 лева, когато цената на петрола бе 100 долара. Тук изниква личният въпрос - защо горивата у нас поскъпват, след като петролът не?

Експертите казват, че няма никакво друго обяснение освен по-високото потребление през летния сезон. Тоест търговците на горива вдигат изкуствено цените, за да приберат по-големи печалби.
Георги Господинов - fuelo. net: "Заради летния сезон ще се вдигат цените още, ще стигнат до към 2,10 ако се запази цената на петрола, ако се повиши ще стигнат до 2,15?

Най - скъпо излиза зареждането в София, Ловеч и Кюстендил, а най евтино зареждат шофьорите в Габрово, Варна и Велико Търново. Енергийните експерти намират и друго обяснение за увеличението на цените - господстващото положение на вътрешната дистрибуция дава възможност за лесна манипулация.

"Ценовата разлика се наблюдава на 5,6 места, защото там има обекти на една верига; цената на бензина в момента би трябвало да е около 1,60 - 1,70 лв. за литър", посочва Георги Господинов - fuelo. net енергиен експерт.

Ето как се образува цената на горивата в различните държави - цена+акциз+ДДС. Защо в България е висока цената, акцизът нисък, 20% ДДС - и накрая скъпи горива? На тези въпроси ще трябва да отговори проверката за картел на пазара на горивата, извършвана в момента от КЗК.

 

 

#горива #търговци #цена #ДДС #акциз #проверка #картел #пазар #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »