Борисов информира германския президент за резултата от арбитража за "Белене"

Борисов информира германския президент за резултата от арбитража за "Белене"
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

На среща с гостуващия в София президент на Германия Йоахим Гаук премиерът Бойко Борисов го е запознал с решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ – Белене, съобщи правителствената пресслужба.

Според решението на съда България трябва да плати 550 млн. евро за поръчаното на руската "Атомстройекспорт" оборудване.

Борисов информира Гаук за писмото, което правителството ще изпрати до Европейската комисия с искане за становище за последващите си действия. Целта на тази комуникация е да бъдат защитени в максимална степен българските национални интереси в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз, информира пресслужбата.

Вчера премиерът Борисов засегна същата тема и в разговор по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Взаимното доверие и високото ниво на политическия диалог на всички равнища имат благоприятно отношение върху развитието на икономическите връзки между България и Германия, са констатирали двамата на срещата.

Германия е един от водещите външнотърговски партньори на България и доказателство за това са увеличаващият се брой фирми, които инвестират тук дългосрочно, е посочил премиерът. Той е подчертал, че усилията на правителството са фокусирани върху осигуряването на необходимата политическа и икономическа стабилност, добри условия за бизнес и още по-силно коопериране с германските инвеститори във водещи отрасли на промишлеността.

#Йоахим Гаук #Бойко Борисов #АЕЦ #Белене #Доналд Туск #Арбитражен съд #Женева #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »