Каква е причината британците да гласуват в четвъртък?

Каква е причината британците да гласуват в четвъртък?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 В страна, където традициите се измерват с векове, тази е относително нова – британците гласуват на избори и референдуми в четвъртък "едва" от 1935 година насам.

Любопитното е, че до 2011 г. няма един ясен отговор защо това е така.

Според едни се използва точно този ден от съвсем прагматични мотиви. Резултатите стават известни в петък, през уикенда победителят сглобява правителството си и в понеделник всички започват работа. Така администрацията не бездейства в очакване кой ще е новият началник.

Други казват, че така избирателите взимат решението максимално далеч от неделята, когато църквата може чрез сутрешната проповед да повлияе на мнението им. Но днес англиканската или католическата църква изобщо не е политическият фактор, който е била в миналото.

Трети обръщат внимание, че за повечето британски градове четвъртък е пазарният ден, което означава, че тогава предприятията спират работа малко по-рано, в градовете се стичат повече хора от околността и е удобно да бъдат приканени и да се отбият да гласуват.

Четвърти сочат доста банална, но разумна от гледна точка на политиците, причина. В петък се раздавали чековете със седмичната заплата на работниците и мнозина от тях веднага след работа отивали в кръчмата, откъдето не можеш да ги измъкнеш до понеделник (поне). Затова е добре да се гласува в деня преди това важно седмично събитие за избирателя.

Едва със закон от 2011 г. окончателно е определено, че всички парламентарни избори ще се провеждат в първия четвъртък на май на всеки 5 години, освен ако няма извънредни обстоятелства.

До 1918 г. общите избори са провеждани в няколко дни, за да се избират отделните райони кога им е най-удобно. Това се оказало удобно и за партиите, които превозвали насам-натам свои избиратели, за да спечелят. През 1918 г. е сложен край на тази практика и гласуването е в един ден и това е четвъртък с изключение на 1918, 1922, 1924 и 1931 година.

През 1972 г. със закон за местното управление е променен изборният ден – от събота в четвъртък и всичките в един ден. Дотогава тези избори често съвпадали с гласуването в събота за местен църковен съвет на паството.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Великобритания #гласуване #избори #референдум #традиции #заплати #администрация #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"