Телохранителят на Бен Ладен ще живее в Черна гора

Телохранителят на Бен Ладен ще живее в Черна гора
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ освободиха от затвора в американската военноморска база Гуантанамо в Куба бившия телохранител на Осама Бен Ладен, съобщи пресслужбата на американското военно ведомство.

Освободеният затворник е Абдел Малик Ахмед Абдел Уахаб ар-Рахаби, роден е през 1979 година и е гражданин на Йемен. Ар-Рахаби е задържан в Гуантанамо от началото на 2002 година. Американските власти вече са го предали на Черна гора, където ще бъде местожителството му отсега нататък. Той не е бил върнат в Йемен заради нестабилното положение в страната.

Решението, че йеменецът вече не представлява заплаха, е взето още през декември 2014 година. След това е трябвало да бъде намерена друга държава, където да бъде изпратен. В момента в Гуантанамо остават 79 затворници, информира Пентагонът.

Затворът е създаден през 2002 година след началото на операцията на САЩ в Афганистан против групировката Ал Кайда. Там са държани заподозрени в тероризъм, заловени в трети страни, съобщава БГНЕС.

Властите на САЩ не им предявяваха обвинения, но и не ги освобождаваха, защото го смятаха за потенциално опасни. Бен Ладен беше ликвидиран от американски специални части в Пакистан през май 2011 година.

 

#САЩ #Гуантанамо #затвор #телохранител #Осама Бин Ладен #Йемен #Афганистан #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"