Германия ще укрепва източния фланг на НАТО, заяви Меркел

Свят | 23 юни 2016, четвъртък / 14:43| Показвания:Снимка: БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта, че правителството й е ангажирано с укрепването на източния фланг на НАТО.

Меркел каза това броени дни, след като външният й министър Франк-Валтер Щайнмайер поиска "да няма дрънкане на оръжия", което би ескалирало напрежението с Русия, предаде Ройтерс.

Канцлерът заяви също, че Германия ще продължи да води редовен диалог с Русия, но добави, че има "нови заплахи" в близост до Европа и е решена да увеличи разходите си за отбрана и да укрепи НАТО.

"Правителството е съгласно с решението на НАТО в дългосрочен план да отделяме 2 процента от нашия БВП за отбрана. Смятам, че това ще бъде подкрепено от всеки в правителството. Това е позицията ни", заяви Меркел.
По-рано тази седмица пък Франк-Валтер Щайнмайер поиска да не се предизвиква враждебна реакция у Русия.

"Това, което не трябва да правим сега, е да дрънкаме с оръжия и да надаваме шумни бойни викове. Който смята, че символични танкови паради по източната граница на алианса ще донесат повече сигурност, се лъже. Ще е добре да не създаваме претексти да подновяването на една стара конфронтация", каза Щайнмайер за в. "Билд".

Говорител на външния министър отрече изказването му да е било пряко свързано с военни учения на НАТО и плановете за увеличаване на войските на алианса в Източна Европа.

Изявлението на Щайнмайер разкрива растящите разногласия в германското коалиционно правителство между неговите социалдемократи и консервативните християндемократи на Меркел. В Германия ще се произведат федерални избори догодина, отбелязва Ройтерс.

Щайнмайер призовава за постепенно облекчаване на санкциите на ЕС срещу Русия с напредъка на Москва в прилагането на Минските споразумения за прекратяване на огъня в Източна Украйна, докато Меркел настоява санкциите да бъдат отменени едва когато Минските споразумения бъдат напълно приложени.


Тагове: Ангела Меркел, Германия, НАТО, източен фланг, Франк-Валтер Щайнмайер, оръжия, правителство

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси