Последното проучване дава 4 пункта преднина на привържениците на ЕС

Последното проучване дава 4 пункта преднина на привържениците на ЕС
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Последното проучване, проведено в навечерието на днешния референдум за членството на Великобритания в ЕС, показва преднина на привържениците на статуквото.

Данните са единствените публично огласени, но във финансовия сектор са поръчани и се провеждат и в момента допитвания, които обаче остават за употреба само на персонала.

Според данните от анкетата на Ipsos MORI по поръчка на "Ивнинг стандарт" 52 от избирателите казват, че ще гласуват за оставане на страната им в ЕС. Противниците на членството са 48%.

От участвалите в проучването 87% са казали, че категорично са определили за кого да гласуват, но 12% не са избрали никой от двата лагера.

Накланянето на везните в полза на проевропейските сили стана през последните дни, като прогнозите бяха в рамките на 48 срещу 42 процента, но и с 10-11 процента колебаещи се.

От Ipsos MORI подчертават, че последните им данни са драматичен поврат спрямо миналия четвъртък, когато бе убита депутатът Джо Кокс. Тогава привържениците на "Брекзит" водеха с 53 срещу 47 процента.

В същото време друго онлайн проучване на Populus, проведено във вторник и сряда - преди началото на гласуването, дава 5% преднина на лагера за оставане (55% "за" срещу 45" за Брекзит). До момента това е най-голямата преднина за привържениците на членството, дадена от социологическо проучване.

Единственото друго допитване, което се очаква днес, е на YouGov за телевизия Sky, но авторите изрично предупреждават, че това не е представително проучване и прогноза, тъй като много от резултатите са дошли по пощата. Данните от тази анкета се очакват в полунощ българско време при края на изборния ден.

 

#Великобритания #референдум #проучване #ЕС #членство #изборен ден #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »