Петкова: Първо разговори с „Атомстройекспорт”, след това търсим варианти за продажба на реакторите

Петкова: Първо разговори с „Атомстройекспорт”, след това търсим варианти за продажба на реакторите
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

„На първо място, ние трябва да проведем разговорите с нашите партньори от „Атомстройекспорт”, след което ще търсим варианти за продажба на готовите реактори. Едната опция е Иран, където „Росатом” също строи подобни атомни електроцентрали - там бихме могли да имаме пазар за тези два реактора”. Това заяви пред БГНЕС министърът на енергетиката Теменужка Петкова, малко преди да влезе на изслушване пред парламентарната комисия по енергетика.

На въпрос каква е вероятността да продадем двата реактора, предназначени за АЕЦ „Белене”, които арбитражният съд наскоро ни задължи да платим и получим, на Иран, Петкова отговори: "Преди всичко трябва да се запознаем какво е присъдил арбитражът, все пак това са стотици страници арбитражно дело- над 390 стр. Нека да мине 30 дневният срок, за да се запознаем с документите и ние, и ответната страна „Атомстройекспорт”. Информацията е сериозна, има много приложения, техническа документация, предстои ни много работа".

Засега не отхвърляме нито една опция за съдбата на реакторите, нито една възможност - ще търсим вариант, с който да защитим в максимална степен нашите интереси и който да е взаимноизгоден за двете компании, подчерта енергийният министър. Това е, което трябва да направим и ще го направим, категорична бе тя.

Не мога да ви кажа нищо повече от това, което е написано в корицата на арбитражното дело. Там ясно е посочено какво е присъдил арбитражът и какви са възможните опции пред НЕК и пред „Атомстройекспорт” като страни в този спор, посочи Петкова. "Арбитражът, както всички вече знаете, от 7-те иска на нашите партньори от „Атомстройекспорт”, е удовлетворил три. Те са свързани с подписаното допълнение №5 от 5 ноември 2008 г., с което е поръчано оборудването с дълъг цикъл на производство и за него е платен аванс в размер на 84 млн.евро", припомни министър Петкова.

Арбитражът отхвърли останалите искове, които са свързани с претенциите на нашите партньори за пропуснати ползи, за ескалация, за работа, извършена извън предмета на договора и др. Мотивът е, че договор няма между тези две страни, поради което не е налице правно основание за претенции от такъв характер, добави министър Петкова.

По отношение на оборудването арбитражът също ясно е посочил какви са възможните опции. Едната е НЕК да плати и придобие това оборудване, другата - да предложим обратно изкупуване на нашите партньори от „Атомстройекспорт” и третата - заедно с „Атомстройекспорт” да търсим трета страна, на която бихме могли да го продадем, уточни министърът.

#Петкова #Атомстройекспорт #АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"