Станишев: Брекзит е земетресение с огромен магнитуд

Станишев: Брекзит е земетресение с огромен магнитуд
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шокиран съм от резултата от референдума във Великобритания, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра си. Брекзит е земетресение с огромен магнитуд, смята още президентът на ПЕС.

Резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето, коментира още той.

"Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите - в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа", заявява още президентът на ПЕС.

Тепърва ще бъдат правени анализи и оценки, но най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство, смята той.

"Безотговорното поведение на лидера Дейвид Камерън и на много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в 21-ви век да изграждаме нови граници помежду си. За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки", прогнозира Станишев.

"Разработихме Пътна карта, която още днес ще изпратим на левите премиери, на евродепутатите – социалисти, на партиите от нашето семейство. С нея ще започнем откровена дискусия за бъдещето на ЕС и ще дадем нашата алтернатива: връщането към ценности като солидарността, справедливостта и равните шансове в живота на всеки европеец. А през декември в Прага на заседанието на Съвета на ПЕС ще предложим нашия дневен ред за промяна. Време е за ново лидерство", казва още Станишев.

#референдум #Великобритания #Сергей Станишев #ПЕС #популизъм #Дейвид Камерън #Шотландия #Северна Ирландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »