Последиците от Брекзит: В Белфаст призоваха за вот за обединение с Ирландия

Последиците от Брекзит: В Белфаст призоваха за вот за обединение с Ирландия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мартин Макгинес, вторият по важност лидер на Северна Ирландия, призова в петък за провеждане на гласуване за обединение с Ирландия.

Отвъд британската граница се намира най-бързо растящата икономика в ЕС, която и ще изгуби най-много от отделянето на Великобритания от ЕС. Ирландците са силно разтревожени какво им предстои в търговията, икономиката, сигурността, енергийните доставки и мира в Северна Ирландия., която е една от четирите съставни части на Обединеното кралство.

Очаквано, в четвъртък северноирландците гласува в полза на ЕС – 56% избраха да останат в съюза, докато в национален мащаб антиевропейците победиха с 52%.

Макгинес, който е един от дългогодишните лидери на партия Шин Фейн, призова Лондон да насрочи референдум в провинцията с въпрос дали местното население иска обединение с Ирландия.

Представител на републиканците, които традиционно са против властта на Лондон, Макгинес каза пред националната телевизия на Ирландия RTE: "Британското правителство вече няма демократичен мандат да представлява нашите възгледи в Северна Ирландия в каквито и да е бъдещи преговори с ЕС и аз вярвам, че е налице демократичен императив за провеждане на гласуване за премахване на границата".

"Последиците за всички нас на остров Ирландия са огромни. Това може да има всеобхватни последици за икономиката на Северна Ирландия", добави той.

Призивът на най-голямата националистическа партия бе отхвърлен и от първия министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър, и от ирландския премиер Енда Кени, според когото в момента има много по-важни въпроси за решаване.

Кени незабавно свика извънредно заседание на правителството, а централната банка коментира, че може да пострадат икономиката, работните места и особено финансовият сектор. Доклад, поръчан от правителството, стигна до заключение, че Брекзит може да доведе до загуба на поне 20% от търговията с Великобритания.

Финансовият министър Майкъл Нунан каза тази седмица, че кумулативният ефект от Брекзит може да е загуба на около 1.6% от ирландскската икономика, но процесът подлежи на контрол и няма да навреди на бюджетните му планове. Той се надява британски компании да се преместят от Лондон в Дъблин.

#лидер #Северна Ирландия #Белфаст #Великобритания #референдум #обединение #ЕС #Брекзит #икономика #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"