Над 600 хил. британци- привърженици на ЕС поискаха с петиция нов референдум

Над 600 хил. британци- привърженици на ЕС поискаха с петиция нов референдум
БГНЕС
A A+ A++ A

За провеждане на повторен референдум по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС се настоява в петиция, качена на сайта на британския парламент. Документът вече е подписан от 669 842 души.

За да бъде разгледана от британския парламент една петиция, трябва да събере 100 000 подписа. Инициаторите й призовават британското правителство да приложи правилото, според което ако гласувалите за или против Brexit са по-малко от 60%, а избирателната активност под 75%, трябва да се проведе още едно гласуване.

Brexit бе подкрепено от 51,9% от гласувалите британци срещу 48,1% против.

Междувременно лидерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия отхвърлиха призива на партията Шин Фейн да се организира референдум за обединяване на острова след решението на британците за излизане от ЕС, предаде Франс прес. Ирландският премиер Енда Кени заяви, че има по-спешни проблеми в близко бъдеще.

Според ирландски медии парламентът, който е във ваканция, ще бъде свикан на спешна сесия в понеделник заради британското решение. Премиерката на Северна Ирландия Арлийн Фостър също отхвърли идеята за референдум.

Северна Ирландия масово гласува за оставане в ЕС, което накара Шин Фейн да поиска референдум за обединение. "Ние сме въвлечени във водовъртеж, предизвикан от един вот в Англия. Шин Фейн ще оказва натиск за референдум за границата", заяви председателят на партията Деклан Киърни.

Възможността за подобно допитване е предвидена в мирните споразумения от 1998 г., но с условието да е налице обществена подкрепа, а според Фостър случаят не е такъв.

След паниката на световните пазари вчера след новината за Брекзит, днес стана ясно, че Агенция Мудис (Moody's) е понижила перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания от стабилна на негативна, давайки да се разбере, че може да го понижи близко бъдеще, предаде Франс прес. Кредитният рейтинг се запазва на Aa1.

Според агенцията започва продължителен период на несигурност, който може да има отрицателни последици за средносрочните перспективи за растеж.

Източник: БТА

#повторен референдум #Ирландия #Северна Ирландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"