Австрия: Първо да решим мигрантската криза, ЕС трябва да се реформира

Австрия: Първо да решим мигрантската криза, ЕС трябва да се реформира
Себастиян Курц / БГНЕС
A A+ A++ A

Няма никакво съмнение, че след напускането на ЕС от страна на Великобритания Европа е икономически, външно и политически по-слаба. По отношение на много въпроси Великобритания сложи пръст в раната. Необходими са дълбоки промени и обновление на ЕС. Евросъюзът повече не може да бъде в състояние на статукво без Великобритания.

Това каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц в интервю за виенския вестник "Ди Пресе". Според него ЕС на "първо място трябва да реши бежанската криза, защото в противен случай ще се увеличава броят на привържениците за напускане на ЕС и в други държави". Това бе и една от основните теми по време на британския референдум и хората бяха готови да приемат и икономически вреди, припомня Курц.

Външният министър смята, че гражданите на ЕС са недоволни и от факта, че ЕС не е могъл да се справи с предизвикателствата, като миграцията, правата на регионите и въпросите свързани между националните държави и ЕС, които не са напълно изяснени.

„Имаме нужда от силна Европа по големите въпроси - външна политика, отбрана и сигурност, или пък по въпроса за бежанския проблем, но и Европа, която се оттегля по отношение на малките въпроси и те се решават от националните държави и регионите", уточнява Курц.

Той се обявява за бързи действия след „Брекзит“ и започване на преговори с Лондон за бъдещото сътрудничество, за да може ЕС да се концентрира върху реформите на собствената си система. "Нашата цел трябва да бъде създаването на ЕС, зад който стои мнозинството от гражданите... Ако, ЕС не действа бързо, може да възникнат пожари в целия ЕС", предупреди още австрийският дипломат №1.

#Великобритания #сътрудничество #Себастиян Курц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »