Goldman Sachs: Великобритания може да навлезе в рецесия в началото на 2017 г.

Goldman Sachs: Великобритания може да навлезе в рецесия в началото на 2017 г.
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

В началото на 2017 г. Великобритания може да навлезе в рецесия, заради вота за напускане на Европейския съюз (ЕС). Това прогнозират икономисти от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

Според очакванията на експертите референдумът ще доведе до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания с 2,75 процентни пункта през следващите 18 месеца заради кумулативните ефекти от повишената несигурност и влошените условия за търговия.

Прогнозата на Goldman Sachs за растежа на БВП на Великобритания за тази година беше 1,5%, което е с 0,5 процентни пункта по-малко в сравнение с предишната прогноза. Очакванията на банката са за растеж на британската икономика от 0,2% през следващата година, което е спад с 1,8 пункта спрямо предходните прогнози.

Според експертите има вероятност условията за търговия в Обединеното кралство да се влошат, а несигурността в дългосрочен план вероятно ще има ефект върху растежа в краткосрочен план, тъй като фирмите ще се въздържат от инвестиции.

От банката намалиха прогнозата си за БВП на еврозоната с 0,5 процентни пункта до 1,25% през следващите две години в сравнение с 1,5% преди референдума от миналата седмица. Икономистите също така намаляват и очакванията си за растежа на американската икономика през втората половина на 2016 г. - от 2,25% на 2%.

„Може да се наложат по-нататъшни корекции надолу, ако световните финансови пазари се влошат или ако се случи по-голяма от очакваната политическа и икономическа зараза в други европейски страни", коментират от Goldman Sachs.

Експертите виждат три основни риска в резултат на вота - условията на търговия вероятно ще се влошат, фирмите са склонни да намалят инвестициите си заради несигурността, а финансовите условия ще се затегнат в резултат на колебанията във валутните курсове и по-ниски цени на рисковите активи.

От Goldman Sachs коментират и възможните решения на централните банки. Според тях вотът от референдума е отнел възможността за повишаване на лихвите от страна на Фед през юли. Те смятат, че Централната банка на Великобритания ще намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25% и ще улесни допълнително кредитирането.

 

#Великобритания #Обединено кралство #рецесия #Брекзит #Goldman Sachs #активи #БВП #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"