Екскомандващ на НАТО в Европа: Русия е екзистенциална заплаха за алианса

Екскомандващ на НАТО в Европа: Русия е екзистенциална заплаха за алианса
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В есето си „Как да се справим с Русия и други заплахи” ексглавнокомандващият на НАТО в Европа Филип Брийдлав нарича Русия „екзистенциална заплаха” за САЩ и съюзниците им и за целия световен ред.

В материала си, публикуван в сп. „Форин афеърс”, Брийдлав изтъква, че когато встъпил в длъжност през май 2013 година, установил, че макар силите на САЩ и НАТО в Европа да са много добре оборудвани, военните са неподготвени за съвременните предизвикателства, в частност за „руската агресия”, и за промените, свързани с продължаващата нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка.

„Основата на всяка стратегия в Европа трябва да бъде осъзнаването, че Русия е трайна екзистенциална заплаха за САЩ, съюзниците им и международния ред. Русия възнамерява отново да стане световна сила – тя вече демонстрира амбициите си чрез симулираната атака на военни самолети срещу американски разрушител в Балтийско море и възобновяването на полетите на стратегически бомбардировачи по протежение на американската брегова линия”, смята високопоставеният американски военен.

Освен това, интервенцията на Русия в Сирия демонстрира желанието на Москва да разшири влиянието си в чужбина. Въпреки растящата войнственост на Русия, нито САЩ, нито съюзниците им са адекватно подготвени да реагират бързо на открита военна агресия. "Те не са достатъчно подготвени и да противостоят на хибридната война, която Москва водеше в източна Украйна”, добавя генералът.

За да са по-добре подготвени за тези предизвикателства, САЩ трябва да засилят присъствието си в Европа и да възприемат Русия като трайна, глобална заплаха, заключава Брийдлав. Филип Брийдлав се оттегли през май след 39 служба във въоръжените сили на САЩ и беше заменен на поста главнокомандващ силите на НАТО в Европа от американския генерал Къртис Скапароти.

 

 

#НАТО #Европа #Филип Брийдлав #генерал #Русия #заплаха #Москва #САЩ #войски #балтийски репулики #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"