Десет на сто повече ще са британските туристи през лятото

Десет на сто повече ще са британските туристи през лятото
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръст от 10 процента на броя регистрирани туристи от Великобритания, които желаят да прекарат лятната си почивка на родното Черноморие, е отчетен според резервациите по хотелите и местата за нощувки. Това коментира пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че са стартирани проверки по всички родни плажове, които ще продължат и тази седмица.

„До момента сме проверили 28 плажа от миналата седмица", каза Ангелкова, допълвайки, че новото през този летен сезон са табелите, на които ще има телефонен номер, на който туристите могат да подават оплаквания, ако се сблъскат с нередности по плажовете.

Основните нарушения, регистрирани от провелите се до момента проверки, са свързани с недостатъчния брой спасители и медицинско обслужване по плажа. Според резултатите три са плажовете, които не разполагат с медицински лица, а на едно място не е осигурен достъп до морето за почиващите по бреговата ивица. „При нарушенията сме издали протоколи и до 2 седмици установените нарушения трябва да бъдат отстранени", обясни министърът на туризма.

От ведомството са организирани общо 53 процедури за отдаване на плажовете под наем, а към момента има 55 договора за концесии и 58 сключени договора за наем, като от министерството следят и схемите за спасители и спазването на изискванията за извършване на водни дейности.

Според Николина Ангелкова с направените от Министерството на труда и социалната политика промени в директивата за трудовата миграция се дава възможност за попълване на сезонните кадри, като в страната могат да идват работници от Молдова, Украйна и Беларус, с които да се бори дефицитът на български работници.

„Тези, които правят най-голям процент от туристически продукт - бармани, сервитьори и пикола, не е задължително да имат висше образование, но трябва да бъдат добре квалифицирани", посочи Ангелкова.

По повод борбата със сивия сектор министърът коментира, че са приети законодателни промени, за да бъдат свързвани регистрите на хотелите в реално време с ДАНС, НАП, общините и Министерството на туризма.

 

#туристи #Великобритания #лятна почивка #Черноморие #Николина Ангелкова #Министерство на туризма #НАП #ДАНС #плажове #концесии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"