Федерика Могерини: ЕС и Русия са взаимосвързани

Федерика Могерини: ЕС и Русия са взаимосвързани
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз и Русия са взаимосвързани. Това се посочва в новата външнополитическа стратегия на блока, която е представена днес пред лидерите на държавите членки от върховния комисар по външна политика и сигурност Федерика Могерини. 

В документа се акцентира също, че възстановяването на отношенията с Русия се явява ключово стратегическо предизвикателство за Европейския съюз.

"Възстановяването на отношенията с Русия се явява ключово стратегическо предизвикателство. Политиката на ЕС в отношенията с Русия трябва да остане последователна и единна“, се казва още в текста. 

Документът посочва също, че „ние трябва да укрепим ЕС, да повишим устойчивостта на нашите източни съседки и да поддържаме правото им свободно да определят своя подход спрямо ЕС“. 

„В същото време ЕС и Русия са взаимосвързани. По тази причина ние ще включим Русия в обсъжданията за разногласия и сътрудничество, ако и когато нашите интереси съвпадат“, се заявява още в документа. 

В новата външнополитическа стратегия на Брюксел се подчертава и че „съществените изменения в отношенията между ЕС и Русия се основават на пълно уважение на международните права и принципи, лежащи в основата на европейската сигурност“. 

#Федерика Могерини #ЕС #Европа #свързани #сътрудничество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"