Комисиите по външна политика и отбрана ще обсъждат сигурността в Черно море

Комисиите по външна политика и отбрана ще обсъждат сигурността в Черно море
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Комисиите по външна политика и отбрана към парламента ще изслушват днес министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов. Те трябва да дадат информация за актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион.

Темата е актуална от няколко седмици, покрай дискусиите за формиране на евентуален общ флот в Черно море, в който да участват кораби на България, Румъния и Турция. Идеята беше приписана на румънския президент Клаус Йоханис.

Той обаче обяви, че не е бил разбран и при посещението му в България в средата на месеца е предложил съвместни учения по вода на Турция, Румъния и България, но не и създаване на общ флот. Така или иначе неговото изявление предизвика серия от обвинения от опозицията за задкулисни договорки, насочени срещу Русия и оправдания от управляващите, че нищо такова не се е случило.

Външният министър Даниел Митов обаче не скри, че при струпването на въоръжени сили от страна на Русия в региона, НАТО трябва да балансира, за да бъде е в състояние да защити всеки свой съюзник.

Двете комисии в парламента ще обсъдят и позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава, която ще се проведе на 8 и 9 юли. При визитата си у нас, Йоханис изрази мнение, че именно това е мястото, на което България и Румъния трябва да отстояват обща позиция за засилване на отбранителното значение на черноморския регион – по море и по суша.

 

#комисия #външна политика #отбрана #Парламент #Даниел Митов #Черно море #Клаус Йоханис #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници