24 опасни язовири само в Ловешко

24 опасни язовири само в Ловешко
БГНЕС
A A+ A++ A

24 язовира в Ловешка област са в неизправно състояние. Това е констатирала проверка в региона, установени са и критични участъци на реките Осъм и Вит, предава БНР. Докладът от проверката ще бъде изпратен и до прокуратурата.

Шест от язовирите, които са под наблюдение са в предаварийно състояние,  останалите са в неработоспособно или частично работоспособно,  съобщи за националното радио заместник областният управител на Ловеч Драгомир Кавалски.

"Обезпокоителното е, че от миналата година, когато същата комисия е направила предписания към собствениците, ползвателите и общините, много от нещата не са изпълнени – почистване на дерета, премахване на растителността. Финансови средства винаги не достигат, но има и мероприятия, които не изискват толкова финансови средства. Когато са сключени договори с ползватели не са набелязани конкретни мерки за поддръжка на язовирните стени. Да им се вмени задължението да се грижат за тях", коментира експертът.  


Кавалски допълни, че при последната проверка на потенциално опасните язовири  в област Ловеч са издадени 116 предписания на собствениците и ползвателите им. Прокуратурата би трябвало да се намеси, за да може по - ефективно да се изпълняват предписанията.


Проверка на речните корита е установила, че критичните участъци на река Осъм са районите на селата Йоглав и Деветаки, а на река Вит – край Торос и Дерманци, където има проблеми с рушащи се диги. Заместник-областният управител на Ловеч увери, че  няма опасност за населението.

#язовири #Ловешка област

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници