Дойче банк е най-рисковата финансова институция в света, предупреди МВФ

Дойче банк е най-рисковата финансова институция в света, предупреди МВФ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-голямата германска банка беше глобена по-рано днес от независимия регулатор на "Уолстрийт" - FINRA, с 6 млн. долара

Днес се очертава доста лош ден за най-големия немски кредитор - "Дойче банк", след като три важни финансова регулатора порицаха банката за грешки в управлението, отбелязвайки, че това може да има големи последици за нейните цялостни финансови операции, съобщи БНР.

Федералният резерв на САЩ и Международния валутен фонд посочиха, че основни въпроси, свързани с управлението на "Дойче банк", засилват опасенията за рисковете, които кредитната институция поставя пред финансовата стабилност.

Отхвърляйки капиталовия план на американското поделение на "Дойче банк", Фед заяви, че недостатъци в рисковия мениджмънт и инфраструктурния контрол в компанията ограничават надеждността на процеса за капиталово планиране. Клонът на немския кредитор в САЩ се оказа една от двете банки, заедно с американското поделение на испанската Banco Santander SA, чийто капиталови планове бяха отхвърлени.

Федералният резерв също така намери съществена слабост в капиталовия план и на американската Morgan Stanley, но въпреки това го одобри, макар и под условие.

Международният валутен фонд също споделя опасенията на Фед относно рисковия мениджмънт (управлението на риска), посочвайки в свой доклада, че "Дойче банк" представлява най-рисковата финансова институция в света като потенциален източник на външни шокове за финансовата система.

Сред всички глобални системно значими банки, "Дойче банк" се явява най-важен нетен приносител на системен риск, следвана от британската банка HSBC и швейцарската Credit Suisse, се посочва в последен доклад на МВФ - "Програма за оценка на финансовия сектор".

Институцията базирана във Вашингтон също така заяви, че германската банкова система като цяло представлява по-висока степен на възможен "външен заразен ефект" в сравнение с рисковете, които тя поставя за самата немска финансова система.

Най-голямата германска банка също така беше глобена по-рано днес от независимия регулатор на "Уолстрийт" - FINRA, с 6 млн. долара за неизпълнение на задължението за предоставяне на навременни и точни данни за нейната търговия и транзакции. Наложеното на "Дойче банк" наказание от страна на Регулаторния орган на финансовата индустрия (FINRA) е най-голямото в историята по въпроси, свързани с т.нар. "сини отчети" (изискванията за предоставяне на Комисията за ценни книжа и фондови борси на информация, свързана с търговията и финансовите транзакции на дадена финансова институция).

„Дойче банк” потвърди нетна загуба от 6,8 милиарда евро през миналата година. Най-големият кредитор на Германия дължи загубата на огромните разходи за преструктуриране, повишаване на риска и по-ниски приходи. Загубите само в четвъртото тримесечие са в размер на 2,1 милиарда евро , обявиха от банката, която публикува повечето от финансовите си резултати миналата седмица.

В момента „Дойче банк” е затънала в плетеница от над 6000 дела, а през май беше глобена с рекордните 2,5 млрд. долара за участието си в манипулиране на лихвени проценти. Новият ръководител на групата Джон Крайън обеща големи промени културата в рамките на банката, но инвеститорите са притеснени, че разходите за съдебни спорове ще ударят рентабилността за години напред.

 

#Дойче банк #регулатор #Уолстрийт #глоба #ДЕЛА #загуба #манипулация #лихвени проценти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »