Парламентът прие на първо четене антикорупционния закон на Кунева

Парламентът прие на първо четене антикорупционния закон на Кунева
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите подкрепиха на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, станал известен като Антикорупционния закон на Кунева.

След повече от тричасова дискусия законопроектът бе подкрепен от парламентарните групи с изключение на БСП, АБВ и Атака. През септември миналата година той бе отхвърлен от парламента още на първо четене.

По време на дебатите Ферихан Ахмедова от ДПС заяви, че през 2000 г., когато се е приел Законът за публичното имущество на лицата заемащи висши държавни и други длъжности са се появили огромни очаквания, че публичното оповестяване чрез деклариране на имущественото състояние на властимащите ще се окаже панацея, а създадената Комисия за конфликт на интереси се е превърнала в Комисия „Тефтерчето Златанов“.

Според нея към антикорупционния се добавят възможности за доноси. „Тотална смесица на несъвместими правни постулати и всичко това с нова опаковка с панделка с надпис „реформа в борбата с корупция“, представени ни като нова панацея”, каза Ахмедова. Тя запита дали механичното събиране на тези институции ще я направи по силна или по-силова, дали ще успее да противодейства на корупцията или ще се превърне в репресивна машина за саморазправа и натиск срещу неудобните на властта.

Найден Зеленогорски обясни, че РБ ще подкрепи законопроекта, тъй като иска ефективни действия. „Може би беше добре, че законопроектът не беше приет в първия му вариант, защото новият закон е съобразен с европейското законодателство и е много по-строг”, допълни той.

Филип Попов от БСП се обърна към Зеленогорски с думите, че е признал, че този законопроект е една политическа бухалка и страхът е РБ да не са в опозиция в следващо управление, за а не се обърне срещу тях. Найден Зеленогорски му отговори, че не е казал нищо такова, а в парламента има парламентарни групи, които изпитват страх от този проект, защото са доказали многократно възможностите си в тази сфера. „Ние искаме чист закон, който да работи ефективно. Мнозинството не би допуснало той да се превърне в машина за политически репресии”, увери той.

„Обикновено, когато един път настъпиш мотиката и те удари по главата е ясно, че не трябва да го правиш втори път, ако го направиш втори път говори или за клинично състояние, или за политика на инат”, коментира своя страна Атанас Зафиров от БСП. Според него именно така изглежда опита на РБ „да прокара един изключително спорен законопроект, носещ всички черти на репресиращо законодателство, маскирани зад борба с корупцията”.

Данаил Кирилов обясни, че ГЕРБ ще подкрепи съзнателно и последователно законопроектът на първо четене. „Той в голяма степен отрази бележките и взе предвид критиките, които бяха навеждани като тези и аргументи при обсъжданията на първо четене на предния отхвърлен законопроект миналата година. Сегашният вариант е много по-добър, систематизиран спрямо предходния вариант”, обоснова се Кирилов. Според нето „очите на страха” очевидно са големи, но законите трябва да утвърждават добросъвестното поведение и да препотвърждават законите.

Радан Кънев коментира, че това е добър закон, който трябва да бъде подкрепен. „Има лицемерие в залата, че законът ще бъде подкрепен заради заглавието, а не съдържанието. При окончателното си влизане в сила този закон може да бъде и лицемерие, а може да бъде, и реална предпоставка за борба с корупцията, както бе подготвен и с мотивацията, както го внасят вицепремиера и правителството”, каза Кънев. Той подчерта, че дали този закон ще бъде лицемерие или ще доведе до намаляване на корупцията зависи до колко ще бъде „осакатен” на 2-ро четен и от процедурата по избор и подбор на хората, които ще го прилагат.

След като чу всички изказвания вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева коментира, че във всяко едно от тях е имало по нещо, което заслужава да продължи дебата и да намери най-доброто си решение. „Имаше противоположни изказвания-от това че законът е толкова радикален и драстичен, че е непредсказуем до това, че е повтаря стар текст и е механичен. Това не е наказателен закон, това е административен закон. Това, което прилага законът за отнемане на незаконно придобито имущество е действаща наредба”, каза Кунева.

Тя подчерта, че има държави, които съвсем не са тоталитарни, където такъв закон действа. „Не трябва да се дърпаме от приложението на този закон, а да направим всичко възможно той да работи с подкрепата на парламента и цялото общество. Хората очакват да видят какви ще са резултатите от този закон. Между първо и второ четене няма да има забранени теми и ще обсъдим всичко. Обогатихме закона между първия и втория вариант с хипотези, които животът налага”, обясни още Меглена Кунева.

 

#антикорупционен закон #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »