СИРИЗА губи следващите избори в Гърция, изчислява ново проучване

СИРИЗА губи следващите избори в Гърция, изчислява ново проучване
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-малко от година след повторните парламентарни избори в Гърция радикалната левица СИРИЗА вече не е първата политическа сила в страната. Според изследване на агенцията за социологически проучвания Pulse, изготвено по поръчка на телевизия Action 24, дясноцентристката партия Нова демокрация води с 6,5 % в предпочитанията на гражданите.

По-конкретно на въпроса „За коя партия бихте гласували на предстоящи избори?”, 30 % от участниците са заявили, че биха подкрепили Нова демокрация и 23,5 % - СИРИЗА.

Нацистката „Златна зора” продължава да се намира на трето място с подкрепата на 6,5 % от избирателите, въпреки че срещу член и депутати от партията тече съдебен процес за убийството на гръцкия рапър Павлос Фисас през септември 2013 г.

На четвърто място в класацията на предпочитанията на гръцките избиратели се намира Комунистическата партия (5,5%), следвана от Съюза на центристите (3%).

Според резултатите на конкретната анкета както лявоцентристката партия „Потами”, така и коалиционният партньор на СИРИЗА – „Независими гърци”, не биха влезли в следващия парламент с процент от 2,5 %. Такава е подкрепата на участниците и към двете партии, които възникнаха след референдума миналото лято, когато хардлайнерите напуснаха СИРИЗА. За партията „Лаики енотита” („Народно единство”) и новосформираната „Плевси димократиас” („Плаване към свободата”) биха гласували също едва 2,5 % от избирателите.

Процентът на колебаещите се е 3,5 %, а други 3% не са пожелали да отговорят на въпросите на анкетата.

52% от участниците са изразили убеждението си, че следващите избори ще бъдат спечелени от Нова демокрация. За СИРИЗА съответният резултат е 29%. Лидерът на „сините” Кириакос Мицотакис води в класацията за „предпочитан премиер” със 29%, а настоящият министър – председател Алексис Ципрас е втори с процент 22%.
Алексис Ципрас опитва да прокара промяна в изборните правила.

#парламентарни избори #Гърция #СИРИЗА #Нова демокрация #Алексис Ципрас #Златна зора #Кириакос Мицотакис #избиратели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »