Индийска двойка лъже, че е покорила Еверест

Индийска двойка лъже, че е покорила Еверест
Фейсбук
A A+ A++ A

Индийска двойка, която твърдеше, че е покорила най-високия връх на планетата, беше обвинена в лъжа. Спорът предизвика нечуван скандал в средите на катерачите.

Подвигът на семейство Динеш и Таракешвари Ратод беше шумно отпразнуван в родината им на 23 май тази година. В социалните мрежи гордите индийци споделиха снимки от Еверест, на които позират с индийското знаме и с флага на полицейската част, за която и двамата работят. Двойката от щата Махаращра обяви, че вече мислят за наследник, след като семейното планиране беше отложено, докато не покорят „покрива на света“.

Историята им обаче се оспорва от алпинисти, според които двамата са използвали програма за фотоколажи и са манипулирали снимките си. Според опитните катерачи семейство Ратод изобщо не е стигнало до върха, а е монтирало лицата си на кадри с други, покорили Еверест. Алпинистът Сатяруп Сидханта твърди, че дори е използвана снимка от неговото изкачване на върха.

Според ветерана Суренда Шелке дори време на изкачването на семейство Ратод е много необичайно. Подозренията са били събудени поради факта, че двойката трябва да е достигнала Еверест на 23 май, а пресконференцията с постижението им е била на 5 юни. Освен това мнозина са ги видели в базовия лагер, но няма свидетели те да са се изкачили по-нагоре в планината.

Според компанията, организирала изкачването, подвигът е извън всякакво съмнение. Доказателство за това са и твърденията на шерпите, съпроводили семейство Ратод.

#връх #планета #лъжа #скандал #катерачи #Индия #полицаи #алпинист #шерпи #снимка #ФЛАГ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"