Google започва да известява за земетресения

Google започва да известява за земетресения
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Американската корпорация Google започва да предоставя оперативна информация за земетресенията, както и свързаните с тях опасности.

Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано в официалния й блог от един от разработчиците – Крис Кайтл."Сега хората, които усещат трусовете, ще могат да питат Google директно и своевременно да получават информация за бедствието, която ще им помогне да избегнат опасността", се казва в публикацията. Кайтл отбелязва, че "в случай на земетресение търсенето по ключова дума "земетресение", "земетресение наблизо" или др.подобни ще позволи получаването на нагледна информация за трусовете".

От Google обещават да предоставят данни за епицентъра на труса, за неговия мангитуд, за засегнатите райони, както и да дават препоръки за това какво да е поведението ни при стихийно бедствие. Всички тези сведения ще бъдат отбелязвани на специална карта.

Освен това услугата ще дава информация и за възможни последващи трусове, както и кога да бъдат очаквани.
Кайтл не уточнява кога ще заработи системата, но споменава, че е въпрос на близко бъдеще.

Официалният представител на Google Сюзан Кедриша допълва, че системата е разчетена и за ситуации, когато има няколко едновременни труса. Google ще фиксира само земетресения с магнитуд над 2,5 по Рихтер.

Информацията, която ще бъде разпространявана с новото приложение, ще бъда давана от Геологическия институт на САЩ.

#Google #земетресение #Рихтер #Геологическият институт на САЩ #Стихийно бедствие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »