Босна и Херцеговина е изгубила близо една пета от населението си от времето на юговойните

Босна и Херцеговина е изгубила близо една пета от населението си от времето на юговойните
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Босна и Херцеговина е изгубила близо една пета от населението си спрямо периода преди войната, показват данните от първото преброяване на населението, проведено след конфликта от 1992-1995 г.

Бившата югославска република е имала 4.4 милиона души население преди началото на войната, съобщава "Франс прес". Според новите данни днес в страната живеят 824 000 души по-малко от 1991 г., или спад с 19%.

Преброяването, извършено през 2013 г., предизвика поредната полемика в силно разделената на етнически принцип страна.

Босненските сърби отказаха да признаят резултата от изследването – първото по рода си от 1991 г. - след като се оказа, че малко повече от 3.5-милионното население са мюсюлмани.

Според сърбите преброителите са причислили към мюсюлманите 200 000 души, които всъщност не живеят в страната и затова не трябва да бъдат регистрирани. Без тях мюсюлманите ще съставляват по-малко от 50% от населението.

Според новите данни малко над половината от жителите на страната са мюсюлмани при 43.5% през 1991 г. Босненските сърби са 30.8 на сто при 31.2% преди конфликта, докато за групата на хърватите цифрите са 15.4% при 17.4 на сто по-рано.

Войната между босненските сърби, мюсюлмани и хървати отне живота на близо 100 000 души, а други 2 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

След края на конфликта страната бе разделена на две полуавтономни съставни части – Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина. Всяка има собствен парламент, обединяват ги слаби централни институции.

Резултатите от преброяването в двете части затвърждават последствията от етническото прочистване и миграцията по време на войната. Над 81% от жителите на Република Сръбска днес са етнически сърби, докато във Федерация Босна и Херцеговина 70% от населението е мюсюлманско.

През юни депутатите в Република Сръбска решиха да отхвърлят резултатите от проучването. Президентът Милорад Додик заплаши да изтегли представителите на етническите сърби от централните институции, което би могло да предизвика политическа криза.

Въпреки това Евростат коментира, че използваната методология на преброителите е в съответствие с международните препоръки.

ЕС призова Сараево да публикува данните от преброяването до 1 юли, за да разгледа молбата на страната за членство.

 

#Босна и Херцеговина #сърби #мюсюлмани #преброяване #война #население #Хървати #Парламент #Република Сръбска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"