Министър Танева: Да не превръщаме хранителните магазини в читални

Министър  Танева: Да не превръщаме хранителните магазини в читални
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на земеделието ще промени реда за предлагане на имитиращите хранителни продукти, за да "не превръщаме хранителните супермаркети в читални". Това казва в интервю за "Стандарт" земеделският министър Десислава Танева.

Предвиждат се нови правила за производството и продажбата на продуктите със заместители, които ясно ще разграничат за потребителя продуктите, произведени от български суровини. Сиренето, произведено с растителни мазнини, ще може да се нарича единствено "имитиращ продукт от растителна суровина".

Обсъжда се един оператор да не може да произвежда и истински, и имитиращи продукти на една технологична линия. Друга идея е производителите на имитираща продукция да не се включват в регистъра на преработвателите на същинската суровина.

В бъдещия нов Закон за храните пък е заложено манипулираните меса да се продават на отделен щанд от пресните, казва Танева.

Ще се промени и режимът за регистрация на превозните средства за доставка на храни, за да се гарантира безопасността на продуктите и да се ограничи сивият сектор.

С новия Закон за храните ще се въведат и правила за онлайн търговия с хранителни продукти.

Танева обяснява, че България не може да забрани предлагането на имитиращи продукти на пазара, защото те са допустими по европейските правила. "Дори да няма български имитиращ продукт, има насъм в Европа и той на пазара ще присъства значително по-евтин от оригиналния. Затова национално решение, което е ограничително в този аспект, само ще навреди на българския производител, а пазарът ще вземе своето".

#Десислава Танева #онлайн търговия #щанд #Закон за храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"