Словенският външен министър подаде оставка

Словенският външен министър подаде оставка
БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър на Словения Карл Ерявец подаде оставка, съобщиха местните медии. Причината е пламналият скандал с арбитражния процес по определяне на морската граница между Словения и Хърватия.

„Словения се доверява на съда, който може да вземе справедливо и окончателно решение по спора за морската граница, заяви Карл Ерявец на пресконференция. Аз съм готов да поема отговорност за своите действия по арбитражния процес, поради което връчих на премиера (Миро Церар – ред.) вчера вечерта своята оставка. Нека той решава дали заслужавам доверие. По-специално заради оценката на последното решение на арбитража“, изтъкна Ерявец. Той смята, че в близките дни ще има решение за оставката му.

Министърът добави, че "дори ако отговорът бъде положителен, това решение няма да повлияе на състава на управляващата коалиция" . В нея влизат оглавяваната от него Демократическа партия на пенсионерите в Словения. "Ще имам достатъчно работа като депутат и лидер на партията“, поясни Ерявец.

Арбитражът по спорната морска граница между Словения и Хърватия възобнови работата си вчера. Съдиите решиха, че скандалът за подслушването на телефоните на съдиите и представителите на страните в съда, не представлява достатъчно основание за прекратяване на процеса. Хърватия вече заяви, че смята съда за несправедлив и не признава решенията му.

#Карл Ерявец #Словения #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »