Турция под заплаха от нови по-мащабни терористични удари

Турция под заплаха от нови по-мащабни терористични удари
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нощни клубове и хотели в курортите в Турция ще бъдат атакувани от ислямистите, след като ДАЕШ е внедрила в страната 5 групи от по 7 терористи. Това се посочва в доклад на разузнавателните служби на САЩ, предаде кореспондентът на БГНЕС в южната ни съседка. Подобно предупреждение американското разузнаване бе отправило 20 дни преди атентата на летището в Истанбул, а ден преди него на гражданите на САЩ, работещи или временно пребиваващи в Турция, бе препоръчано да избягват местата, където се струпват много хора.

Докладът с данните за новите мишени е предоставен на турските разузнавателни служби и сили за сигурност. Веднага след атентата от 28 юни на летище „Ататюрк“ Америка обеща активно съдействие за разследването и изпрати в Турция свои експерти по тероризъм.

Прогнозите им са смразяващи с категоричността си - следващите нападения ще бъдат с далеч по-големи мащаби, поражения и жертви. Терористичният акт на летището не беше осъществен по решение или идея на една „спяща клетка“, а по заповед от централата на ДАЕШ в Ракка, казва анонимен източник, цитиран от турските медии. Според американския доклад от Сирия в Турция са прехвърлени 35 ислямски терористи, разпределени в 5 групи от по 7 бойци, като всички са чуждестранни граждани. Уточнява се, че едната група е извършител на нападението на международното летище в Истанбул и след като трима от атентаторите-самоубийци се взривиха, 4-има все още се издирват, а вероятността за техни последващи удари е особено голяма.

Счита се, че те все още се намират в Истанбул и че е много възможно да извършат нападения в мегаполиса. Една или повече от останалите смъртоносни седморки ще бъде насочена към курортите в Анталия, Мугла, Измир, в южните и западните провинции, туристическите центрове, нощните клубове и хотелските комплекси. Допуска се, че в Турция терористите ще приложат модела от Орландо, където бе атакуван нощен клуб. По данни на ЦРУ ударните групи са влезли в Турция преди месец и въпреки, че са засечени от турските служби, нито един от членовете им не са сред арестуваните при специализираните полицейски операции. В доклада се посочва още, че има висока степен на заплаха от паралелни нападения в различни точки на страната, тъй като това е предпочитан стил на ДАЕШ.

Американските анализатори, наблюдаващи отблизо развитието на терора обаче акцентират на факта, че лидерите на Турция се смятат за недосегаеми и за невъзможни мишени на ислямистите, и неглижират действителната опасност, като демонстрират слаба бдителност.

„Лидерите в Анкара вярват и внушават, че ислямските терористи ще понесат отговорност и ще получат възмездие, че на тях самите нищо не би могло да им се случи. Но само те си вярват, че са в състояние да дадат решителен отпор на тероризма“, коментират експертите от САЩ. Те подчертават необходимостта на първо място да бъде пресечен трафикът на хора от и през Турция към ДАЕШ.

По техни данни ако напоследък по над 2 000 души месечно са се присъединявали към ислямските терористи, то през месец май броят им се е свил до 200 души и това е вследствие на натиска на САЩ и на Запада като цяло. В доклада се посочва още, че е известен и Илхами Бали - координаторът на трафика през турско-сирийската граница, когото турските служби са считали за командващ атентатите в страната, но всъщност той е изпълнител на лимитирани поръчки. Арабин в сирийския град Ракка е високопоставеният ислямист, който планира и ръководи смъртоносните удари в Турция, а популярният Абу Ханзала не е лидер на ДАЕШ, се уточнява в доклада.

Бившият ръководител на разузнавателната служба на Турция MIT Джеват Йонеш също прогнозира предстоящи мащабни нападения. Медиите припомнят и разкритията на заловения терорист Ерсен Челик, според които страната ще бъде атакувана с шпионски безпилотни самолети, химически оръжия и ракети, произвеждани в Алепо. В цяла Турция продължава издирването на Ахмет Чатаев, заповядал смъртоносния атентат на летището в Истанбул, както и взривовете пред централната гара в Анкара, Султанахмет и Таксим в Истанбул.

 

#Турция #тероризъм #атентат #ислямисти #ДАЕШ #САЩ #предупреждение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »